Beställ inom
Vi skickar imorgon

Kakaobönor (vikt: 240g)

Kakao hettas oftast upp vid tillverkning, vilket gör att den förlorar en viktig del av sitt näringsvärde. Vill du tillgodogöra dig alla mineraler, vitaminer och antioxidanter, så behöver den ätas rå och oprocesserad, så som i Go For Lifes alla kakaoprodukter: kakaopulver, kakaobönor, kakaonibbs och kakaosmör.
Lagerstatus: Ej i lager
99 kr

Näringsinnehåll i kakaobönor

Kakaobönor innehåller antioxidanter, samt mineralerna järn, magnesium, mangan, kalcium, zink och kalium. Innehåller även neurotransmittorerna serotonin, endorfin, fenetylamin och anandamid, samt aminosyran fenylalanin.

Hälsoeffekter av kakaobönor

Neurotransmittorer behövs för att nervsignaler ska fungera bra i centrala nervsystemet. Fenylalanin och serotonin är ämnen som frigörs i kroppen vid förälskelse och hjälper till att väcka känslor av lust och välmående. Endorfin lindrar smärta. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som är skadliga för cellmembranen. Kalcium motverkar benskörhet. Magnesium aktiverar enzymer och är nödvändigt för kroppens proteinsyntes.

Användning
En standard ingrediens i de flesta choklad-bakverk, så som chokladkakor, chokladbollar och chokladpraliner. Kakaonibs och kakaobönor passar även bra i müsli, på gröten, yoghurten eller i nöt-, bär- och fruktblandningar. Tycker du det smakar för beskt, så blanda med t.ex. mullbär för att få lite sötma.

Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen – bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin.

När man gör choklad rostar man kakaobönerna i stora ugnar innan de processas vidare vilket gör att en stor del av näringsämnena försvinner. Dessutom innehåller fabriksproducerad choklad väldigt mycket tillsatt socker som inte är bra för kroppen. Att kakaon är raw betyder att den är rostad under 40 °C, vilket innebär att så gott som alla näringsämnen finns kvar i produkten. Inget socker är tillsatt.

Kakaobönor innehåller ämnen som ger positiva känslor såsom seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Det är väl kända neurotransmittorer som hjälper till att lindra depression och är förknippade med att ge känslor av lust och välmående. Det finns även studier som visar att kakao ökar halten kväveoxid i blodkärlen, vilket gör att de vidgas och att blodtrycket sjunker. Ett lägre blodtryck bidrar till minskad risk för hjärnblödning och hjärtinfarkt.

Precis som kaffe och te innehåller kakao xantinderivat: koffein, teofyllin och teobromin, vilka alla tre är stimulerande. Medan kaffe innehåller mycket koffein innehåller choklad bara en 1/20 del, vilket inte är i närheten av koffeinmängden i kaffe.

I kakaon finns också enetylamin som är byggstenen till signalsubstanserna dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dopamin brukar kallas för hjärnans belöningsmolekyl. Därför kan vissa av oss uppleva lyckokänslor när vi äter kakao.

Ursprung:

Kakaofrukten kommer från träd som växer i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det är från kakaofrukterna som vi får kakaobönerna.

Så här kan du äta kakao:

Kakaonibbs och kakaoböner kan du ha i müsli, på gröten, yoghurten eller i utsökta egna nöt-, bär- och fruktblandningar, till brödbak, kakor samt givetvis även för dina egna chokladpraliner.

Specifikationer
Vikt 240 g
Mediatyp Kosttillskott
Författare Go for Life
Mått 0 x 0 x 0 mm
Artikelkod GFL23
Förlag BN Optimization AB