Beställ inom
Vi skickar imorgon

En dödsvind för mitt folk : Sitting Bull : livet, komplotten, mordet

Med Sittings Bulls unikt sammansatta person i centrum får läsaren en rundmålning av ett avgörande skede i USA:s imperiala födelse. Det har länge saknats en svenskspråkig biografi om Sitting Bull, vilket gör detta arbete så mycket angelägnare.
Lagerstatus: I lager
229 kr
89 kr

I råkall gryning bankar döden på en grovhuggen stugdörr vid en tillfrusen flod i South Dakota, USA. En skoningslös strid följer. Sitting Bull faller livlös till marken badande i blod. Året är 1890. Tidernas mest berömda indianhövding är mördad. Och den vita "härskarrasen" triumferar.
Utifrån ett rikt källmaterial skildrar författaren den makalöse siouxledaren Sitting Bulls högdramatiska livssaga i 1800-talets amerikanska västern. Hövdingen sviker aldrig sina indianska ideal. Han offrar allt för lakotafolkets rätt att vandra "den röda vägen". Andlighet och hemland är en okränkbar enhet. Men de vita invadörerna har andra ide´er...Jagade av överste Nelson Miles trupper hamnar Sitting Bulls friskaror i landsflykt i Kanada. Svält och umbäranden tvingar dem tilbaka till USA och reservatets träldom. Här utvecklas en mental maktkamp mellan Sitting Bull och den baksluge indianagenten James McLaughlin. Slutet är nära...
Med Sittings Bulls unikt sammansatta person i centrum får läsaren en rundmålning av ett avgörande skede i USA:s imperiala födelse. Aggressionskrigen mot urinvånarna, landstölderna och de hundratals brutna indianfördragen är själva grundvalen för den statsbildning vi känner som USA.
Det har länge saknats en svenskspråkig biografi om Sitting Bull, vilket gör detta arbete så mycket angelägnare.

Specifikationer
Mediatyp Inbunden
Språk Svenska
Utgiven 2013-05-03
Författare Tommy Eriksson
Sidantal 351
Mått 160 x 220 x 25 mm
Bibliografisk person Sitting Bull
Artikelkod 82967
Förlag Agerings Bokförlag
Vikt 717 g