Beställ inom
Vi skickar imorgon

Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton

Med sina "dialoger" lämnade Platon ett väsentligt bidrag till vår moderna civilisation. Det "andra rike" (den moderna västerländska civilisationen), som uppstod med renässansen, skulle aldrig ha sett ut som den gör idag om inte Platon grundat sin Akademi i Grekland för nära 2500 år sedan. Den filosofiska metod och det sätt att kommunicera som huvudpersonen Sokrates använders sig av i dialogerna, h
Lagerstatus: I lager
156 kr
Den filosofiska metod och den frågeställningsteknik, som Sokrates lanserar i Platons dialoger har bildat skola för "den sokratiska barnmorskemetoden" (dialektiken), som Sokrates ansåg vara "den skönaste av alla konster".
Många av de ämnen som diskuteras i dialogerna är lika aktuella idag, som de var i antikens Grekland. Människans sinne har inte ändrats så mycket under de senaste 2500 åren.
Sokrates ifrågasättande av auktoriter och hans sätt att uppmuntra enskilda individer att lära sig att bilda sig sin egen uppfattning, i stället för att låta sig övertygas av auktoriteter, utgjorde ett hot mot det etablerade samhället. Samma princip gäller faktiskt än idag, även om vårt moderna samhälle på många sätt är mer tolerant.
Sokrates dömdes till döden i första hand därför att han utmanade den tidens auktoriteter. Om Sokrates levt och verkat idag skulle han med stor sannolikhet förklaras vara ledare för en destruktiv sekt. På ett betryggande avstånd på 2400 år kan dagens samhällen respektera honom. Eftersom en hel del av hans sätt att tänka och ifrågasätta idag är en del av den kultur vi får i oss med modersmjölken, är han inte alls lika kontroversiell i dagens västerländska samhällen.
Specifikationer
Mediatyp Storpocket
Mått 148 x 210 x 7 mm
Redaktör Todde Salén
Sidantal 184
Artikelkod 9789163072741
Språk Svenska
Förlag Föreningen Duga
Utgiven 1998-02-01
Författare Platon
Vikt 228 g