Beställ inom
Vi skickar måndag

The secret gardener : dumsnåla tips för nygamla odlare

"'Årets Svenska Måltidslitteratur 2014 i kategorin
Lagerstatus: I lager
249 kr

Årets Svenska Måltidslitteratur 2014 i kategorin Köksträdgårdslitteratur.


"Den intressantaste och mest lärorika bok jag har läst i år."
Jan Gradvall


"Rappt skrivet och med underbara bilder av Calle Stoltz - ett måste för passionsodlare!"
Imke Janoschek, Residence


"Allt sedan jag blev med (stor) trädgård har jag efterlyst bra böcker om odling. Men alla är så tråkiga. Utom Elin Unnes, som mer känns som en vackert formulerad roman."
Jenny Petersson, Helsingborgs Dagblad


Vi nygamla odlare är snåla, envisa, skeptiska, nyfikna och bryr oss inte så mycket om vad andra tycker. Vi odlar för att äta och för att känna oss oberoende men även för att grönsaker är fascinerande och vackra, och att dra stenhårda gränser mellan det vackra och det funktionella är ändå ointressant eftersom de flesta blommor är ätliga och dessutom har medicinska egenskaper.


När du väl blivit odlingsintresserad – vilket inträffar, utan undantag, första gången ett frö du stoppat i jorden gror – finns det ingen återvändo, då är du fast.


Men vad händer sen? Vilka problem möter en urban nyodlare som fascineras av självförsörjning? Hur bevaras skörden bäst och hur blir grönsakerna som godast? Går det verkligen att plocka färsk rabarber mitt i vintern? Och varför ska man aldrig nånsin grodda linfrö?


Med hjälp av de fyra uråldriga teknikerna torkning, syrning, syltning och inläggning i sprit går vägen från den mest effektiva odlingen och tipsen om de nördigaste grönsakssorterna fram till den allra godaste maten och botemedlen mot både hösnuva och lakansskräck.


Elin Unnes är rockjournalisten som började leva ett hemligt dubbelliv som grönsaksodlare. Hon har varit redaktör på tidningar som Darling, Vice och Bon, och skriver regelbundet om musik för Dagens Nyheter. När hon fick en kolonilott strax utanför Stockholm drabbades hon av ett våldsamt odlingsintresse och började blogga under pseudonymen The Secret Gardener. Numera skriver hon för Allt om Trädgård och ser en supertidig potatisskörd som en av sina största bedrifter.


Elins blogg The Secret Gardener hittar du här.


Stefan Fält är formgivare.


Calle Stoltz är fotograf.


 
 


"Med sylvass penna, inte alltför vanligt i trädgårdsböcker, och fanatisk entusiasm gör Elin den här boken till något alldeles extra! Humor, passion, kunskap, tips, urvackra bilder…"
Elle Decoration


"Kul, intressant, påläst och med otroligt fint foto."
Trädgårdsliv


"Boken är snygg, underhållande att läsa och sprängfylld av tips för den som vill odla grönsaker i stan."
Monika Stålberg, Sköna Hem


"Mycket entusiasmerande. Snygga, och kanske lite provocerande bilder. Men en befrielse från alla gulliga och käcka trädgårdsböcker."
Eva Johansson, Västerviks-Tidningen


"I The Secret Gardener skriver Elin Unnes rafflande roligt om odlarens oro och glädje från vår till vinter."
Lina Wallentinson, Buffé


"Jag har aldrig varit intresserad av odling förut, men efter att ha läst The Secret Gardener börjar jag plötsligt snegla mot vår uteplats och undrar vad som där skulle funka att odla i krukor. Elins bok ger perspektiv och sätter igång tankar."
Jan Gradvall, DI Weekend


"Här får du de bästa tipsen och råden."
Caroline Swartling, Gård & Torp


"Genom en högdoserad odlingsfanatism har hon erövrat en hel del kunskap, som hon nu frikostigt delar med sig av i den vackra nysläppta boken The secret gardener. Här får man veta att livet är för kort för att spendera vinterhalvåret gnagande på en gul lök, och att man därför kan glömma att bli självförsörjande på egenodlat. Men, man kan komma en bra bit på väg, med Elins hjälp."
Imke Janoschek, Residence


"Trädgårdsböcker är ofta rätt präktiga, men det här är mer rock 'n rollig sort."
Lena Tallberg, M-Magasin


"Personligt och underhållande berättar hon om sina favoritväxteroch hur man bäst odlar dem."
VLT


"Äntligen lite rock i rabatten."
Fredrik Virtanen, Aftonbladet


"Här vägleds vi genom odlingsåret av kolonilottsinnehavaren och musikjournalisten Elin Unnes. På ett personligt och underhållande vis berättar hon om sina favoritväxters olika egenheter och hur man bäst odlar dem."
Sandra Holmes, Värmlands Folkblad


"The Secret Gardener innehåller konkreta instruktioner om hur du börjar och sen accelererar som grönsaksodlare."
Caroline Elfving, Books & Dreams


"Hennes bok är en inspiration för alla som tror att det här med odling kräver planering, ordningssinne och exakthet. Här finns en vurm för det vilda och experimentlystna, kunskapstörst och nyfikenhet på vad som händer om man tar saken i egna händer. Vill du odla dina egna grönsaker? Jamen, sätt igång bara! Hur svårt kan det vara?"
Marie Oskarsson, Allt om Mat


"Under namnet "The secret gardener" har Elin Unnes släppt en bok som får mig att vilja trycka ner allt och alla i en kruka och maniskt vattna."
Kristin Lundell, Aftonbladet


"Nu släpps hennes otroligt snygga och lärorika odlingsbok. En bok skriven med mycket kärlek. För alla oss som hoppas och vill, men aldrig riktigt trott på vår förmåga att få saker och ting att växa i grönsakslandet."
Landskrona Posten


"Den är en läsupplevelse i sig, oavsett om du vill ha trädgård eller inte."
Viveka Ljungström, Allt om Trädgård


"Alla som tröttnat på blomflum, på snack om ljuvliga skyar av rosenblad och annat blaha, blaha bör läsa Elins nya bok The secret gardener - Dumsnåla tips för nygamla odlare."
Kristina Bäckström, Land


"Elin skriver om odling som ingen annan."
Allt om Trädgård


"Elin har revitaliserat trädgårdsarbetet."
Per Singin Larsen, SVT Gomorron

Rappt skrivet och med underbara bilder av Calle Stoltz - ett måste för passionsodlare!

Imke Janoschek, Residence
Specifikationer
Fotograf Calle Stoltz
Mediatyp Inbunden
Mått 165 x 225 x 20 mm
Språk Svenska
Författare Elin Unnes
Formgivare Stefan Fält
Artikelkod 9789127137295
Sidantal 175
Utgiven 2014-03-15
Vikt 610 g
Förlag Natur & Kultur